Dünden Bugüne Reşat Bağcıoğlu

19.08.2021 | Blog Yazıları

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü, İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdiğimde okullarda İngilizce öğretmeni olacağımı düşünmüştüm. İlk yıllar öyleydi, düşüncelerimde haklıydım. Tarsus Lisesi’nde iki yıl İngilizce öğretmenliği yaptım. Hem de lise son sınıflardan başladım öğretmenliğime. Kutsal bir meslek olmakla birlikte; seviyordum da mesleğimi. Her gün yeni bir heyecanla okuluma gidiyordum, içimdeki öğretmenlik şevki üst seviyedeydi. Öğretmenlik hayatım boyunca bu şevk böyle devam etti. Sanki kendimi öğretmenlik için bu dünyaya gelmiş yegâne kişilerden biri olarak görüyordum.

Düşünceler bir eser değil daima değişkendir. İşte benim düşüncelerim de değişiverdi. Değişmeyen tek şey değişim değil miydi? Benim düşüncelerimi de değişmesi normaldir.

İşte değişen düşüncelerim;

Ben İngilizce biliyorum, istikbalimin başındayım, daha farklı işler yapabilirdim, “Öğretmen olanlar neden öğretmen olarak işlerine devam ettiler ki?” sorusunu kendime sordum. Branşım da geçerli. Ben yıllarımı öğretmenlikte tüketmemeliyim, daha geçerli, daha kabul gören, daha fazla kazanacağım bir iş olmalı dedim. Bence doğru düşündüm. İşte değişen bu düşüncelerim, kutsal olan öğretmenlik düşüncemi rafa kaldırmıştı. İstikbalim için önemli bir karar veriyordum ve önümde asli bir sorun vardı; Askerlik…Hiç daha fazla düşünmeden mevcut işimi bıraktım ve askerlik kararımı aldırdım, askerliğimi yedek subay olarak Ankara’da yaptım, terhisime bir ay kala ben üç kuruma iş için müracaat ettim. Şartlarım değişmişti. İngilizce biliyorum ve askerliğimi yapmıştım. Üç kurum da benimle iş görüşmesini olumlu olarak sonuçlandırdı. Hepsi eş zamanlı oluverdi adeta. Beni kabul eden üç kurumun bir tanesini tercih ettim ve bankacılığa başlamaya karar verdim. Mersin’de yeni açılan Türk Dış Ticaret Bankası A.Ş. (Dışbank) Mersin şubesinin kambiyo servisinde deneme memur olarak işe başladım. Deneme memur olarak işe başlamak biraz riskli olsa da, hayatımızda risk almasak nasıl kazanacağız söyler misiniz bana? Deneme memur olarak işe başladığım Dışbank’ın kredi, kambiyo, dış işlemler servisinde ilerleyen yıllar içinde usta bir kambiyocu olduktan sonra, kendi bankamda iç eğitmen olmakla birlikte son 10 yılımda şube müdürü oldum. Toplam 25 yıllık bankacılık hayatım oldu. Öğretmenlikteki yaşadığım heyecanı bankacılık hayatımda da yaşadım. 25 yıl boyunca adeta her gün işime giderken üniversiteden yeni mezun olup, işe yeni başlamış bir memur gibi heyecan duyuyor, kalbim farklı bir ritimle çarpıyordu. Nasıl anlatsam bilmiyorum. Kalbimde problem yoktu aslında. İşimi çok sevmem bana ayrı heyecan veriyordu. Anlayacağınız hem öğretmenliği sevmiştim, şimdi de bankacılığı…

Kendimce düşündüm; ben ne zamana kadar bankacı kalacağım? Elbette bu misyonumu geriden gelen genç meslektaşlarıma bırakmalıyım. Emekli olduğumda balık tutmak cazipti ama sürekli balık tutarak vakit geçirirsem balık nesline yazık olur diye düşündüm. İşte bunar tatlı düşüncelerdi. 2007 yılı mayıs ayında emekli oldum. Misyonumu geriden gelen genç arkadaşlarıma bıraktım. Elbette günün birinde emekli olacaktım ve emekli oldum. Ama kafamda zaten belirlemiştim neler yapacağımı; İyi bir dış işlemler, kambiyo ve finansman bilgim vardı. Eğitimci olayım kendi işimi kurayım dedim. Böylelikle balıkların hayatını da bağışlamış olurum diye düşündüm. Uzun yıllar önce bu düşüncem vardı ve bana düşen vakti zamanı geldiğinde, bu kararımı hayata geçirmek olacaktı. Öyle yaptım… 2008 yılında kendi şirketimi (Reşat Bağcıoğlu – RBLecturer Dış Ticaret Eğitimleri İstanbul) kurarak dış ticaret, finansman eğitimleri vermek üzere İstanbul’da önce üç banka ile sonrasında başta TBB-Türkiye Bankalar Birliği İstanbul olmak üzere kamu ve özel bankalarda, TCMB, Türk Eximbank, TMSF’ de eğitimler verdim. Bu kurumların dışında ülkemizde söz sahibi sanayii kuruluşlarının münferit eğitim davetlerini de geri çevirmedim. Verdiğim eğitimler hep bankalar tarafındaydı. Sanırım pozitif ayrımcılık yapıyordum; ben bankacıydım ve hep bankalarda eğitimler veriyordum. Dış işlemler ve dış ticaretin finansmanı eğitimlerini bankalarda veriyordum, bankalar da ithalatçı ve ihracatçılara hizmet ediyordu. O halde ben neden ithalatçı ve ihracatçıların yanında olup da onlara eğitim vermiyorum diye kendimi sorguladım. Haklıydım aslında… İhracatçı birliklerinde de eğitimler vermeliydim dedim ve ilk olarak İİB-İstanbul İhracatçı Birlikleri Eğitim Şubesinde eğitim vermeye başladım. Ardından diğer ihracatçı birlikleri ile İSO Akademi İstanbul Sanayii Odası, İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı, İzmir, Denizli Ticaret Odası.

Şu anda toplamda yedi farklı ihracatçı birliklerinde;

  • Akreditifler, Rezerv, Teyid, operasyonel işleyişi
  • INCOTERMS 2020 – Uluslararası Ticarette Teslim Şekilleri
  • Türk Eximbank Kredileri ve Dış Ticaretin Finansmanı
  • Deniz konşimentoları ve navlun sigortaları
  • Dış Ticaretteki Riskler
  • Temiz Dış Ticaret için Risksiz Dış Ticaretin Kuralları
  • Dış Ticaret işlemlerinde kullanılan poliçeler ve P/N – Promissory Notes
  • Uluslararası Ticarette ödeme şekilleri
  • Uluslararası Ticarette Ödeme Şekillerinde İthalatçı ve İhracatçının risk ve avantajları ile Finansman Teknikleri
  • Dış Ticaret İşlemlerinde kur riskinden korunma, Forward ve Opsiyon
  • Dış Ticaretin Püf noktaları
  • Gerçek Vak’alarla Dış Ticaret
  • İhracat İşlemlerinde Finansal Okur Yazarlık

Eğitimlerini vermeye devam etmekteyim.

Akreditif için bir çift sözüm var; evet akreditife hâkim olmak için İngilizce ve mevzuat bilgisi esastır desem bir şeyleri eksik anlatmış olurum. Akreditiflerde tecrübe esastır. Mevcut bilgilerin yanında tecrübelerinizi de karşıya aktarıyor olmanız esastır. Gerek bankacılık yıllarımda gerekse eğitmenliğim dönemlerinde edindiğim tecrübeleri farklı senaryolarla ithalatçı ve ihracatçılarımıza aktardığımda, mevzuattan daha çok benim tecrübelerimin akıllarında kaldığını gördüm. Bu yola devam etmeliydim. İhracatçıların aklından geçeni okuyup, onların dilini konuşmaya çalıştım. Ama ihracatçılarımıza akreditif ve dış ticaret bilgisi kadar finansman bilgisini de aktarmak gerekir. Piyasanın ihtiyacı budur. Başta Türk Eximbank faaliyetleri ve kredileri ile, dış ticaretin finansmanı adına ithalatçı ve ihracatçının hem yurt içinden hem de yurt dışından kullanabileceği avantajlı kredi olanaklarını da anlatmam kaçınılmazdı.

Hızımı alamadım; 6 farklı üniversitenin dış ticaret ve lojistik bölümlerinde kendi branşımla ilgili eğitimler verip, konferanslara katılıyor ve iki farklı üniversitenin de dış ticaret ve lojistik bölümü yüksek okullarında dış ticaret danışma kurulu üyeliği de yapmaya başladım. İş bununla da kalmadı kuşkusuz… Buyer Network grubunun çıkartmış olduğu iş ve ekonomi dergisi olan Satın alma Dergisi’nin (www.satinalmadergisi.com) daveti üzerine, 2019 yılında derginin “Dış Ticaretteki Riskler” isimli köşe yazarlığına, aynı zamanda aynı derginin dış ticaret danışma kurulu üyeliğine de atandım. Dergimize her ay bir büyük makale, her hafta da dış ticaret ve finansman üzerine küçük makaleler yazıyorum. Dergimizdeki yazılarıma aldığım olumlu geri dönüşümler iyi yolda olduğumu gösterdi.

Kendime ait bir web site kurmayı da ihmal etmedim. www.rblecturer.com adlı sitemde kendime dair çok detay bulmanız mümkündür. Kuşkusuz ki kitaplarım da bu sitemde yer almaktadır. Uzun bir iş hayatını bu satırlara sığdırmak mümkün müydü? Elbette hayır. Tor Akademi’de beni, eğitimlerimi, tecrübelerimi tanıma olanağını bulabilirsiniz. Dış ticaret eğitmenliğinde esas olan dış ticaret mevzuat hükümlerine hâkim olmak, karşıdakinin nelere ihtiyacı olduğunu algılamak, dış ticaret camiasının ihtiyaç duyduğu dış ticaret ve finansman konularını onların anlayacağı bir dille aktarmaktır. Bilhassa Türk Eximbank faaliyetleri ve kredileri başta olmak üzere dış ticaret hükümlerini teorik olarak değil, uygulamalı bir şekilde anlatma yolunu seçtim. Teori unutulur, ancak pratik ve tecrübe yıllar geçse de unutulmaz. İşte ben de öyle yapıyorum; bunca yıllık meslek hayatımda edindiğim tecrübeleri hem bankacı meslektaşlarımla hem de dış ticaret tacirleri ile sohbet edası ile paylaşmaya devam ediyorum. Anlatacak çok konu var aslında.

Son bir konu daha aktarmadan geçemeyeceğim;

ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi üyeliği (https://icc.tobb.org.tr/)

Uluslararası ticaretin kurallarını belirleyen ve ülkemizde seçkin üyeleri bulunan; Milletlerarası Ticaret Odası (ICC – International Chamber Of Commerce) Türkiye Milli Komitesi Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı’nın üyesiyim.  (https://icc.tobb.org.tr/icct-uyeler.php)

Yazar: Reşat Bağcıoğlu